I januari ledigförklarades 44 svenskspråkiga ordinarie lärartjänster i Helsingfors, antalet ansökningar uppgick till cirka 400, men av de sökande var bara en del behöriga. Tjänsterna ledigförklarades därefter på nytt i mars.
– Den stora skillnaden från i fjol är att vi hade dubbelt så många sökande till jobben i år. Man känner till att det råder brist på behöriga lärare och det dåliga ekonomiska läget gör att folk söker lärarjobb. Det betyder ändå inte att vi har fler
behöriga lärare, säger linjedirektör Niclas Grönholm på Utbildningsverket i Helsingfors.
Störst är bristen på specialklasslärare, av dem är under hälften behöriga. Behörighetsgraden för speciallärarna ligger på ungefär samma nivå som klasslärarnas, knappt 70 procent är behöriga. Det är ungefär samma siffra som förra hösten.
– Den officiella statistiken kommer först i oktober och situationen lever hela tiden då det i vissa fall uppstår behov av vikarier på kort sikt, till exempel på grund av olycksfall.
En av de skolor som inleder läsåret helt utan egna behöriga klasslärare är Månsas i Helsingfors. Ordförande för Månsas Hem och skola-förening, Joe Pimenoff, tycker ändå att läget är bättre än tidigare.
– Det har varit lite rörigt i Månsas förra året då ett par lärare slutade mitt under skolåret, därför hoppas vi i föräldraföreningen nu på kontinuitet. Det är ett problem att det inte finns behöriga lärare i Månsas, det är ett riksomfattande
problem som delvis beror på regionpolitik, men det sitter flera pedagoger i vår styrelse och vi har diskuterat saken tillsammans med skolan. Vi har kommit fram till att vår uppgift är att stödja rektorn och också höja profilen på skolan för att
locka dit behöriga lärare, säger Pimenoff.
Trots att ingen av lärarna är behörig klasslärare är två av skolans tre lärare behöriga ämneslärare.
– Det finns de som föredrar en obehörig lärare som har jobbat länge och har gjort ett gott jobb, framför en behörig som kanske fyller det formella kravet, men annars inte är lika motiverad.
Små skolor lockar inte
Av klasslärarna i de fem mindre svenska skolorna i Kyrkslätt är cirka 70 procent behöriga. I den större grundskolan, Winellska skolan, är en enda klasslärare obehörig.
– Situationen är ungefär densamma som i fjol, procentuellt sett är den kanske till och med lite bättre. Vi skulle gärna ha vikariaten besatta med behöriga lärare också, och i vissa fall har vi fått behöriga lärare till moderskapsvikariat, säger
Mikael Flemmich, chef för dagvård och utbildning.
De nyutexaminerade lärarna söker sig gärna till större skolor där de kan få stöd av kolleger.
– Till Winellska skolan är det inga problem att rekrytera lärare, men det är svårare i de mindre skolorna. Så länge situationen är den här kan lärarna välja vart de söker sig, jag förstår dem visserligen.
I Kyrkslätt har man satsat på att hitta behöriga specialpedagoger, alla special- och specialklasslärare är behöriga.
– Det är resultatet av en målmedveten rekrytering som pågått i flera års tid, vi har tagit kontakt med studerande vid Pedagogiska fakulteten och deltagit i mässor.
Lösning på problemet
När läsåret inleds i Esbo i morgon är 88 av 110 klasslärare behöriga, alltså 80 procent. Av speciallärarna är andelen behöriga 78 procent och av specialklasslärarna 81 procent. Också i Esbo har det varit väldigt få eller inga behöriga sökande till klasslärartjänsterna i de mindre skolorna.
Ordförande för förbundet Hem och skola Heidi Harju-Luukkainen tycker att situationen är alarmerande och ser bara en lösning.
– Läget blir inte bättre om vi inte får en lärarutbildning till södra Finland.