Vid Helsingfors universitet (HU) studerar 2 000 personer med svenska som modersmål. Motsvarande siffra för Åbo Akademi är 3 450. Antalet svenskspråkiga HU-studenter har inte sjunkit under de senaste femton åren – men inte heller ökat.
De finlandssvenska gymnasieeleverna och abiturienterna uppfattar HU som något enormt och svårgripbart. Man sätter likhetstecken mellan universitetet och huvudstaden och tänker: dyrt, enspråkigt finskt och till och med skrämmande.
Det här är det vi får veta om en utredning som universitetet har låtit göra bland potentiella studerande vid HU. Utredningen har gjorts både som en enkät bland alla abiturienter och i så kallade fokusgrupper i olika gymnasier i Svenskfinland.
Ett resultat av utredningen är att universitetet förutom på direktkontakt med gymnasisterna måste satsa på studiehandledarna som innehar en nyckelroll.
Helsingfors universitet erbjuder 300 läroämnen och hör till de hundra bästa universiteten i världen. Den svenskspråkiga undervisnings- och forskningspersonalen uppgår till 230 personer av totalt 4 500. Studierna kan alltså gå helt på svenska i vissa ämnen, i andra på finska eller engelska. Flera språk kan på sikt vara en fördel med tanke på att arbetsmarknaden är global och förutsätter språkkunskaper även om man arbetar i Finland.
Åbo Akademi har många fördelar. Det är svenskt och storleken är mera hanterlig. ÅA som Svenskfinlands största äktenskapsförmedling ska inte heller underskattas. Bostäderna är billigare men å andra sidan kan just studenter med svenska som modersmål ha en fördel i Helsingfors, där det finns ett utbud av svenskmärkta studentbostäder.
Det är viktigt att finlandssvenska studerande placerar sig i alla de högskolor och universitet som erbjuder svensk- och tvåspråkig undervisning. HU måste inse att marknadsföringen på svenska kräver ett annat grepp än den finska eftersom inställningen till universitetet är en annan än på finskt håll.