
Möjligheten att öronmärka donationer till bestämda vetenskapsområden är ny för den finansieringsrunda som inleddes den 1 november. Marianne Lindberg, ordförande för Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, säger att det är ett bra sätt att följa med hur pengarna används.
– Vi måste hålla ett öga på våra stadgar och grundarnas intentioner. Lärar- och barnträdgårdslärarutbildning är en mycket viktig fråga för oss. Vi vill att vi ska ha så bra lärare som möjligt, också i södra Finland, säger Lindberg.
Enligt Lindberg vill stiftelsen jobba för att trygga lärarutbildningen och stödja utbildarna, oavsett om det sker i Helsingfors universitets eller Åbo Akademis regi.
– Vi hoppas att också Helsingfors får den här möjligheten, antingen ensamt eller i samarbete. Det är ett långsiktigt arbete, men det verkar ta bra fart.
Både HU:s kansler Thomas Wilhelmsson och ÅA:s tidigare rektor Jorma Mattinen uppskattar möjligheten att öronmärka donationerna. Någon risk för att donatorernas önskemål alltför mycket ska styra universitetens inriktning ser de inte.
– Det här är till stor hjälp. Förra gången var till exempel industrin inte så intresserad av donationer, förutom till Aalto-universitetet, säger Mattinen.
– Men nu, om man kan rikta sitt bidrag till exempel till energiteknik, tror jag att det också inom industrin finns större förståelse och vilja att donera.
Enligt Wilhelmsson är det svårt för ett multidisciplinärt universitet som HU att bara rent allmänt samla in donationer.
– De flesta donatorer har någon idé, stiftelserna har sina statuter, de kan ge pengar till exempel enbart till medicin eller humanistisk forskning. Då är det bra att man kan skriva ner det i donationen.
Universitetens förra finansieringsomgång pågick 2009–2010. Den startade i lågkonjunktur men fick en lyckad slutspurt tack vare det ekonomiska uppsving som Finland upplevde från senare delen av 2010. I dag är tiderna åter kärva och någon snabb förbättring är inte i sikte. Men Thomas Wilhelmsson är inte orolig.
– En betydande del av våra donationer kommer från stiftelser. De har trots allt haft ganska goda år. Det går också bra för många privatpersoner. Företagen har det förstås besvärligt men också där finns en vilja att satsa. Alla inser att utbildning och forskning är det som kan ställa det här landet på fötter igen.
Målet 25 miljoner
Det är Cargotecs styrelseordförande Ilkka Herlin som leder HU:s kampanjkommitté. Målet är att få in 25 miljoner euro. Att universitetet fyller 375 år 2015 väntas ge draghjälp. Redan nu har 6,45 miljoner euro flutit in. Förutom donationen från Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, ger Jane och Aatos Erkkos stiftelse universitetet 3 miljoner euro.
– Räknar man in alla de förhandlingar som är på slutrakan ligger vi redan kring 10 miljoner euro, säger Wilhelmsson.
Förra gången samlade HU in nästan 20 miljoner euro. Åbo Akademi nådde upp till nästan 14 miljoner euro, vilket var 4 miljoner euro över målet. Jorma Mattinen håller på att säga att det inte blir lika lätt denna gång, men sedan hejdar han sig.
– Visst är tiderna svåra, men man ska inte vara pessimistisk. Tiderna var betydligt svårare när akademin grundades för nästan 100 år sedan. Men då fanns människor som trodde på utbildningens makt, säger Mattinen.
Åbo Akademi har anställt en person för att sköta det praktiska insamlingsarbetet och kör i gång sin kampanj på allvar nu efter årsskiftet.
Hanken inledde härom veckan sin kampanj med att presentera donationer för 1,25 miljoner euro. För dem står Louise och Göran Ehrnrooths stiftelse som ger 250 000 euro, Marcus Wallenbergs Stiftelse för Företagsekonomisk Forskning med 250 000 euro, samt Stiftelsen Tre smeder med en donation på 750 000 euro.
Något mål för den här insamlingsomgången har ännu inte offentliggjorts, men den förra omgången gick över förväntan. Då var målet 10 miljoner euro men resultatet blev 15,7 miljoner. För det enskilt största bidraget, 2,5 miljoner euro, stod Familjen Erling-Perssons Stiftelse med koppling till modekedjan H&M. Också flera andra betydande donationer kom från Sverige – från affärsbekanta till Hankens styrelseordförande Björn Wahlroos.