
Trots det ekonomiskt pressade läget lyckades samtliga partier i Helsingfors stadsstyrelse på måndagen enas om budgeten för nästa år. Den största tilläggssatsningen, sju miljoner euro, går till utbildningsverket.
– Med hjälp av de här pengarna kan vi fortsätta med andraklassarnas eftermiddagsverksamhet och behålla skolassistenterna i den grundläggande utbildningen. Vi Gröna ville satsa ännu mer på utbildning, men i det här ekonomiska läget är det här en god prestation, säger Emma Kari, ordförande för De grönas fullmäktigegrupp.
Utbildningsverkets budget för nästa år är nu 673 miljoner euro. Dryga 100 000 av tilläggsumman på sju miljoner ska användas direkt på svenskspråkig dagvård och förskolor, medan resten fördelas senare av utbildningsnämnden. Marcus Rantala, som representerade SFP i förhandlingarna, är nöjd.
– För SFP var det viktigt att prioritera utbildningssektorn. Nu flyttar vi över resurser från den allmänna förvaltningen till att trygga utbildningsverkets och social- och hälsovårdsverkets service. Utbildningsnämnden kan nu trygga skolassistenternas fortsättning, den svenska dagvården och ompröva nedskärningarna av timresurserna i gymnasiet, säger Rantala.
Dessutom står det klart att renoveringen av Norsens skolbyggnad på Unionsgatan äntligen ska komma i gång, efter en fördröjning på ett drygt halvt år.
– Fullmäktigegrupperna säger i överenskommelsen klart ut att Norsens renovering ska inledas i början av 2015. Det är en viktig signal att vi inte accepterar att tidtabellen ytterligare försenas, säger Rantala.
Även social- och hälsovården får ett tilläggsanslag på 2,5 miljoner och räddningsverket ett på 0,4 miljoner. Sammanlagt innebär det tilläggsresurser på 9,9 miljoner euro till stadsdirektör Jussi Pajunens ursprungliga förslag. Inga extra lån kommer ändå att tas för att täcka de här utgifterna, vilket betyder att staden är tvungen att skära ner på många håll. De största besparingarna ska göras inom den interna administrationen och Helsingforsregionens trafik (HRT).
Trots den gemensamma överenskommelsen anser Vänsterförbundet att budgeten fortfarande är för stram, och föreslår en höjning av skattesatsen från 18,5 till 18,75 för att öka stadens intäkter. Partiets fullmäktigegrupp var tvungen att rösta om budgeten, och godkände den till slut med rösterna 6-3.
– Genom att lägga resurser på dagvård och småbarnsfostran garanterar vi att vi kan erbjuda stöd i tid. Det här är även socialpolitiskt ett viktig utförande, anser Vänsterförbundets gruppordförande Veronika Honkasalo, och menar att det är orsaken till att partiet trots allt valde att delta i budgetöverenskommelsen.
Grönt ljus för centrumbibban
Partierna beslöt att skjuta extra resurser även till centrumbiblioteksprojektet, då den statliga finansieringens andel verkar oklar.
– Vi flyttar över resurser från andra "icke öronmärkta" investeringar för att kunna finansiera bygget, säger Rantala.
Biblioteket kommer att få nio miljoner per år under 2017 och 2018. På grund av det drabbas i stället investeringar på gator, trafikleder och husbyggen. Därför ska staden nu även leta efter andra finansiärer och utreder möjligheten att göra biblioteket till en stiftelse.
– Vi upplevde att centrumbiblioteket är så pass viktigt att vi inte ville pruta på det, säger Emma Kari.
Stadsfullmäktige kommer att ta ställning till budgetförslaget nästa vecka.