
Inveons styrelse kommer på torsdag att få ta ställning till två frågor som är viktiga för yrkesinstitutets framtid. Det gäller om skolan går med i en arbetsgrupp som utreder lokalitetslösningen, alltså hur man går vidare med ett gemensamt campus i Harabacka. Och det handlar om att inleda förhandlingar med Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen för att skapa en gemensam utbildningsanordnare för Inveon och Prakticum.
Samtidigt är större krafter i rörelse när det gäller yrkesutbildning på svenska i landet.
Undervisnings och kulturministeriet har fattat beslut om att starta en utredning för att utveckla strukturen i anordnarnätverket för svenskspråkig yrkesutbildning. Målet är att ge en situationsanalys över yrkesutbildning på svenska och ett förslag till ett förenhetligat nätverk av utbildningsanordnare i södra Finland och Österbotten. På det här sättet vill man trygga funktionella och ekonomiska resurser och tillgången till utbildning på svenska.
Minister Ole Norrback har utsetts till utredare och han har tid på sig till den sista december.
Att Inveons styrelse redan nu i juni tar ställning till framtida utvecklingslinjer är inget problem.
– För min del är det bara bra att frågor om samarbete behandlas, säger Norrback.
Han vill inte i det här skedet gå närmare in på sitt utredningsarbete.
– Jag har ju bara börjat ännu. Jag kommer att använda sommaren till att läsa på, att bekanta mig närmare med situationen. Genast i augusti tar jag kontakt med skolorna och inleder diskussionerna med dem.
Norrback är bekant med läget i Östnyland. Han känner till armbrytningen mellan Borgå stad och de andra delägarkommunerna när det gäller placeringen av Inveon i framtiden.
Inveons rektor Solveig Mickels ger sin hälsning till utredningsarbetet.
– Det är viktigt att man inte glömmer bort att yrkesutbildningen måste samarbeta med det regionala näringslivet och trygga det behov av utbildning som näringslivet behöver. Det blir den verkliga utmaningen när man skapar allt större enheter.
Öppen för nya tankar
Enligt Norrback är det alltså bara bra att skolorna börjar diskutera samarbete.
Stefan Mutanen är ordförande för styrelsen för Framtidsskolan som leder Prakticum.
– Det är klart att vi kommer med och diskuterar frågan om en gemensam utbildningsanordnare tillsammans med Inveon. Utbildningsvärlden är i förändring just nu och man måste vara öppen för nya tankar.
Mutanen vill ännu inte i det här skedet spekulera om hur sannolikt det är att Inveon och Prakticum verkligen fusioneras.
Prakticum har tidigare motsatt sig alla planer på att flytta sin Borgåenhet till ett tvåspråkigt campus i Harabacka.
– Vi har fortfarande samma tankar, säger Mutanen. Verkligheten är ändå att det kommer att ske förändringar och vi måste se till helheten.
– Det är viktigt att i det här skedet utreda noggrant så att vi går in för kloka lösningar.