
En del av dagens unga tror att man kan bli immun mot könssjukdomar, att om man en gång har insjuknat i klamydia kan man inte bli smittad igen.
Femton procent av unga som har sex använde inget preventivmedel alls vid det senaste samlaget, trots att de inte vill bli med barn.
Hur och när man kan smittas av HIV är för många ett stort frågetecken.
Bland annat det här framgår i den stora nationella hälsoundersökningen för elever vid högstadier, gymnasier och yrkesinstitut. Resultatet i Östnyland följer rätt långt de nyländska siffrorna.
I Strömborgska skolan i Borgå kan Eva Green ändå visa upp litet bättre resultat. Green är behörig att undervisa bland annat i läroämnet hälsokunskap, som blev obligatoriskt 2004. Redan före det hade man i Ströhö timmar i hälsokunskap, skolan var pilotskola för det nya ämnet.
– Tidigare har det funnits hälsofostran och familjefostran och vad ämnet allt har hetat under åren, säger Green. Men först med hälsokunskapen flyttades betoningen från att överföra kunskap till att ta fasta på värderingar, uppmaningar om att ta reda på själv, att lära att man ska våga stå för sina åsikter.
– Hälsokunskap är inget lätt ämne men ett ämne som jag gillar att undervisa i. Det gäller att skapa rätt atmosfär i klassrummet, alla ska våga fråga och berätta sin åsikt.
Bra resultat
Ämnet är mycket brett, det handlar bland annat om första hjälp och olycksfall, alkohol och droger, självkänsla och självförtroende, kost och motion, psykisk hälsa, folksjukdomar, trafikvett, medicinanvändning och sexualitet.
– När det gäller sexualitet samarbetar jag både med biologiläraren och med hälsovårdaren, som ofta vill berätta om preventivmedel, för att det ska vara lättare för eleverna att ta kontakt om de behöver hjälp med recept och annat.
Green tycker inte man kan generalisera och säga att dagens unga vet mer eller mindre om sexualitet, preventivmedel och könssjukdomar än tidigare generationer.
– I stället gläder jag mig över att mina elever i den stora nationella skolhälsoenkäten har visat litet bättre resultat än statistiken över Borgå som helhet och också i jämförelse med de nyländska siffrorna.
– 92 procent av våra elever vet att det bara är kondom som skyddar mot könssjukdomar, mot 81 procent i Borgå och 81 procent i Nyland.
– Jag brukar säga att med kondom och med 112 kommer man långt i livet och det har tydligen gått hem hos eleverna.
Tillräcklig information
Tre nior slår sig ner vid bordet i salen för huslig ekonomi. Det är Hannes Huitula, Mathilda Söderblom och Caroline Karlsson som har lovat berätta vad de tycker om skolans undervisning när det gäller sexualitet, preventivmedel och könssjukdomar. Alla har också fyllt i det tjocka formuläret om ungdomars hälsa våren 2013.
– Visst tog vi frågorna på allvar och svarade precis som vi tycker och känner, försäkrar de alla.
Och jo, alla tre vet att kondom är det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar.
Att prata med sina vänner om sex är inte svårt, men om könssjukdomar diskuterar man aldrig.
– Egentligen tycker vi att vi får alldeles tillräckligt med information i skolan, det finns inget mer vi vill fråga om eller tycker att man borde ta upp på timmarna i hälsokunskap.
Ungdomarna får bekanta sig närmare med svaren på frågorna i den stora hälsoenkäten.
Mathilda hajar till inför uppgiften att bara 31 procent av de tillfrågade i Ströhö tycker att det är mycket lätt att tala öppet om sex med sin pojk- eller flickvän.
– Det borde väl vara mycket lätt för alla.
Avklädd på nätet
Att köpa kondomer anser 42 procent är mycket lätt medan 43 procent tycker att det är ganska lätt. Också här har Ströhö bättre siffror än medeltalet.
– Visst skulle det väl kännas litet nålåt, men helt ok, tycker Caroline.
Ingen i skolan har enligt resultatet av enkäten lagt ut egna intima bilder på Internet för andras beskådande. Men kanske det ändå inte stämmer riktigt.
Det kan gå till så att en flickvän lägger ut bilder på sig själv som bara hennes pojkvän får se. Så blir det slut och sedan publicerar han bilderna så att alla kan se dem, sådant har hänt, visar det sig.
Alla tre är viktiga med hurudana bilder de publicerar på sig själva.
– Inget avklätt alls, säger Caroline. Om man ligger på stranden kan man ta bilder av sina nakna tår och havet bakom, men inte något annat.
– Jag tycker inte att det är fel att lägga ut bikinibilder från stranden, säger Mathilda. Men i vissa sammanhang kan de kanske ändå användas fel.
– Det här hör inte till hälsokunskapens område men visst borde unga i dag få undervisning i vad man ska tänka på när man går ut på nätet, säger Eva Green. Det handlar om integritet och rätten till sin egen kropp. Den här kunskapen borde ges redan i lågstadiets högsta klasser.
Vaccineringar
Båda flickorna har valt att ta HPV-vaccinet mot papillomvirus som kan orsaka cancer i livmoderhalsen, trots att det finns kompisar som sprider rykten om hur vaccinet gör en steril och hur det inte alls skyddar mot cancer.
– Mycket beror väl hysterin på alla diskussioner kring svininfluensavaccineringen och narkolepsin, tror Green. Vi har diskuterat både vaccineringar och narkolepsi på timmarna i hälsokunskap.
– Efter många års erfarenhet av liknande ämnen tycker jag att ungdomarna är mer öppna i dag än förr, man vågar diskutera och man vågar fråga om man inte förstår.
Det finns hopp om en utveckling, tycker Green.
– Så visar ju också statistiken att sexdebuten görs litet senare nu än förr. Det beror kanske på att flera unga i dag vågar stå på egna fötter och ta sina egna beslut. Det är det jag alltid har betonat, att man är färdig för sex först när både hjärnan och tankarna är med.