– Barn har rätt att gå i skola oberoende av deras föräldrars ställning i samhället, men enligt ett utlånade som biträdande justitieombudsmannen gav i december uppfylls det här inte i Finland, säger Emma Kari, gruppordförande för De gröna i Helsingfors fullmäktige.
Det handlar alltså om så kallade papperslösa barn som inte fått delta i den grundläggande utbildningen för att de saknar en hemkommun i Finland. Enligt biträdande justitieombudsman MaijaSakslin strider förfarandet både mot grundlagen och mot FN:s konvention om barnets rättigheter. Alla barn ska ha rätt till gratis grundläggande utbildning, trots att barnet inte har en hemkommun eller för tillfället inte är bosatt i sin hemkommun.
Det är kommunerna som är skyldiga att ordna utbildningen. Utifrån justitieombudsmannens utlåtande kräver Kari att Helsingfors vidtar åtgärder för att garantera grundläggande utbildning för alla papperslösa barn. Hon lade fram en motion i frågan i stadsfullmäktige i går.
Det finns inga exakta siffror på hur många papperslösa barn det finns i Finland.
– Vi vet inte hur omfattande det är, men vi har fått höra om fall där det krävts att barnen har en hemkommun för att få börja i skolan, säger Meri Korniloff, projektkoordinator för Flyktingrådgivningens initiativ för de papperslösa.
Därför försöker Flyktingrådgivningen nu kartlägga situationen och kommer att ordna ett seminarium i april för att öka vetskapen i frågan.
Överlag varierar uppskattningarna av hur många papperslösa det finns i landet kraftigt. Det antas att ungefär 2 000–3 000 personer vistas i landet utan giltigt visum eller uppehållstillstånd, men de kan också vara fler, upp till 5 000 personer. Majoriteten av dem bor i huvudstadsregionen.
– Enligt våra erfarenheter är barnen ändå i minoritet bland de papperslösa, säger Korniloff.
Inte ett problem i Helsingfors?
Problemen kom till den biträdande justitieombudsmannens kännedom redan i våras och hon bad Undervisnings- och kulturministeriet om en redogörelse i frågan. Enligt ministeriets utredning har kommunerna tolkat kommunallagen fel vilket ska åtgärdas genom en utbildningsrunda på olika håll i landet.
Biträdande justitieombudsmannen har inte pekat ut vilka kommuner som handlat fel. Enligt Anu Kangaste, som är jurist vid Helsingfors stads utbildningsverk, har även papperslösa barn erbjudits en plats i skolan.
– Min uppfattning är att papperslösheten inte är ett hinder för skolgång i Helsingfors, men jag har ingen exakt information, säger Kangaste och hänvisar frågan till linjedirektör MarjoKyllönen och undervisningschef TainaTervonen, som Hbl inte lyckats nå för en kommentar.
– Det finns också kommuner som tolkat lagen rätt och inte kräver att barnen är skrivna i kommunen, säger Korniloff, utan att precisera vilka kommuner det handlar om.