
Däremot får Novia inte börja utbilda byggnadsarkitekter. Till den delen bifölls inte huvudmannens, Ab Yrkeshögskolan vd Åbo Akademi, koncessionsansökan.
Koncessioner för allt som allt 24 yrkeshögskolor – bland dem en ny – som kommer att upprätthålla verksamhet på inalles 50 orter runt om i landet – beviljades vid statsrådets sammanträde på torsdagen.
"Lyckades visa"
– Alla yrkeshögskolor lyckades visa att de har de ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar som krävs för beviljande av koncession, konstaterar Novias rektor Örjan Andersson.
För yrkeshögskolans del kommer beslutet efter en lång och komplex process. Turerna kring en eventuell fusion med Arcada blev många.
– Vi är nöjda med det här resultatet, och ser fram emot att nu koncentrera oss på vår egentliga verksamhet, säger han.
Utredning krävs
Arbetet med anpassning, för att kunna svara på de utmaningar som minskande finansiering medför, kommer att fortsätta.
– Vår koncessionsansökan var en del av den processen, framhåller Andersson.
Som någon överraskning kommer heller inte de förpliktelser som skrevs i i beslutet, att Novias huvudman senast i mars 2016 skall prestera en utredning "om de strukturella lösningar som behövs med beaktande av hur utmanande yrkeshögskolans nuvarande verksamhetsstruktur är och de risker...förknippade med verksamheten som framgår av ansökan".
"Små grupper kostar mera"
Det här är ingenting nytt, gör Örjan Andersson klart. Utredningar av det slaget aktualiseras hur som helst.
– Vi finns på flera ställen i landet och har ett stort utbildningsutbud. Det vill vi upprätthålla, för samhällets skull och för att säkra goda valmöjligheter inom den svenskspråkiga utbildningen.
– Men små grupper kostar mera, det blir ekonomiskt utmanande, säger han, och signalerar med det fortsatt diskussion kring vilka utbildningar Novia skall erbjuda och var.
"En besvikelse"
Ett beslut om förändring fattades i samband med koncessionsansökan. IT-utbildningen i Vasa kommer att utgå och blir från 2014 en inriktning inom e - och automationsteknik.
I Ekenäs ville Novia däremot inleda utbildning av byggnadsarkitekter.
Men det tillståndet beviljades alltså inte.
– Det är en besvikelse, men man kan förstå beslutet mot bakgrund av den minskande finansieringen och att vi måste se över hela vårt utbud. Jag bedömer att det i ett senare skede ännu finns möjlighet att inkludera den utbildningen i vårt tillstånd, säger Örjan Andersson.
"Släpper inte bollen"
Mats Lindholm, avdelningschef vid Novias avdelning för byggnadsteknik i Raseborg, delar Anderssons besvikelse.
Särskilt som Novia var en av fyra yrkesskolor som, kallade av undervisnings- och kulturministeriet, fick säte i en arbetsgrupp med uppgift att bereda nysatsningen på YH-utbildning för byggnadsarkitekter.
Gärna hade Lindholm sett att Novia efter flera år av förberedelser skulle ha fått komma med "i första vagnen på tåget", nu hoppas han att en andra chans yppar sig om två-tre år.
– Helt klart släpper vi inte bollen! säger han, och påminner om att Novia utbildade byggnadsarkitekter redan på 90-talet.
Lärarkrafter finns kvar, det finns kompetens bakom den beredskap man nu skulle ha att återuppta utbildningen, framhåller Lindholm.
Samarbete krävs
SFP:s ordförande, försvarsminister Carl Haglundär nöjd över koncessionsbeslutet, men framhåller att det inte eliminerar behovet av samarbete mellan Novia och Arcada.
– Jag är glad över att båda svenskspråkiga yrkeshögskolorna fick permanenta koncessioner. Koncessionerna betyder dock inte att behovet att samarbeta skulle ha försvunnit. Vi behöver ett tätt samarbete mellan alla svenskspråkiga högskoleaktörer i vårt land, säger Haglund
Han påminner om att yrkeshögskolorna är centrala i den utbildningspolitiska paletten och utgör viktiga regionala motorer.
– Samtidigt ställer den allt stramare offentliga ekonomin krav på yrkeshögskolorna inte minst vad gäller effektivitet och genomströmning.
– Detta måste beaktas då utbildningen utvecklas. Koncessionerna ger en bra grund för det arbetet, säger Haglund.