
Två forskare misstänker att skolmyndigheter friserar sanningen i den internationella skolundersökningen Pisa. Fusket ska vara särskilt utbrett i Italien, Slovenien och Förenade Arabemiraten, enligt en studie de gjort.
Experternas granskning gäller en del av Pisaundersökningen där ett stort urval rektorer besvarar 184 frågor samt följdfrågor. Att svaren skulle vara precis desamma är statistiskt sett nära omöjligt, ändå förekommer det. Syftet tros vara att få så höga svarsfrekvenser som möjligt.
- Pisatestet ordnas vart tredje år.
- Resultatet för 2012 års studie publiceras den 3 december. Fokusen ligger på matematik.
- Pisa mäter 15-åringars kunnande i läsande, matematik och naturvetenskaper.
- Testet ordnas av OECD.
- Finland har traditionellt klarat sig mycket bra i Pisatestet.
– Resultatet gör att man kan ifrågasätta trovärdigheten i Pisaundersökningen. Det finns tvivel i data, säger sociologiprofessorn Jörg Blasius vid universitetet i Bonn i Tyskland, till Dagens Nyheter. Han har gjort studien ihop med Victor Thiessen, professor emeritus i sociologi vid Dalhousie University i Halifax i Kanada.
– Det handlar om 184 frågor. Endast om alla variabler är samma så har vi identifierat det som en dubblett. Om vi tänker oss att skolmyndigheterna ändrar några enskilda variabler så hittar man inte dubbletterna i vår undersökning, säger Blasius. Tidningen skriver att det är oklart om de anklagade länderna har gynnats i Pisa och rankats högre. Men forskarna misstänker att problemet kan vara större än vad de kunnat visa i sin undersökning som ska publiceras inom kort.
Enligt DN tror forskarna att det är ländernas skolmyndigheter som fuskat, inte rektorerna som svarat på enkäten. Målet kan alltså ha varit att med hjälp av fabricerade svar få en så hög svarsprocent som möjligt.
Källa: dn.se