
Kontorslokalerna på fjärde våningen i en av de nyare rödtegelbyggnaderna längs Otnäsvägen i Esbo är annorlunda inredda. Förutom traditionella mötesrum finns där en konstgräsmatta med lador i blått och rosa, ett fågelbo fullt med ilskna mjukisfåglar och två öppna kök där det puttrar i wokpannor och cappuccinomaskiner.
Stämningen är intensiv. Ryska, japanska och finska blandas med undervisningsspråket engelska. Grupper av främst unga män samlas kring pekplattor och skrivtavlor eller inne i mötesladorna.
I fågelboet flyger mjukisdjur genom luften när handledaren Pekka Sivonen tar en paus i det intensiva utvecklingsarbetet tillsammans med ett par team från Australien och Israel.
– Det här stället är toppen! Vi kom hit med bara en idé om vad vi vill göra och nästa vecka ska vi fila på vår marknadsstrategi. Handledarna här är inte bara bra, de är utmärkta. De har yrkeskunskap, engagemang och tid att bolla våra idéer och förslag, säger Dave Yeates från Melbourne.
Yeates och hans företagspartner Sarel van Nierkerk läste om Appcampus på nätsidan Bizspark i februari, gjorde sin ansökan över nätet och blev godkända i mars. Till Esbo anlände de i början av september, då det pågående lägret vid Appcampus började.
– Vi har fått så mycket mera hjälp här än vad vi någonsin ens vågade drömma om. Här räcker det inte med att göra en produkt, vi får också lära oss om användarvänlighet och hur vi ska marknadsföra oss själva, säger van Nierkerk.
Yeates och van Nierkerk har redan ett företag, Itabalot, och ett misslyckat projekt med ett alldeles för avancerat musikprogram bakom sig. Nu har de en mycket enkel idé som går ut på att kunna ta mobilfoton där man själv är med.
– Deras idé är jättesimpel. Det är viktigt. Om man har en enkel idé och en stor vision så kan man komma långt. Det gäller att göra en sak bra först, sedan kan man växa, säger Christian Lindholm, en av programmets handledare.
Förutom undervisning, workshoppar, studiebesök och konkreta tips och råd till det egna projektet får deltagarna i Appcampus också ekonomiskt bidrag. Beroende på hur avancerat projektet är och hur bra det passar in i Lumia-familjens övriga programutbud delas teamen in i tre nivåer på 20 000, 50 000 och 70 000 euro.
– Vårt program är så pass enkelt att vi ligger på den lägsta nivån. Vi har redan fått 30 procent av summan och när vi lanserar programmet får vi resten, säger Yeates.
På den mellersta nivån finns Benjamin Gruenbaum från Israel. Han representerar sitt företag Tipranks ensam här, men hemma i Tel Aviv sköter en personal på 10 personer om webbplatsen, som specialiserat sig på att känna igen aktörerna i ekonomiartiklar och kort berätta för läsaren vem som är vem.
– Vi har redan tusentals betalande kunder för vår nättjänst och de har bett om en version för mobilen också. Jag är här för att utveckla en Microsoft-baserad mobilversion, säger Gruenbaum.
Arbetstakten på lägret är hårt, deltagarna har schemalagda program varje dag, såsom besök på finansiärernas huvudkontor, föreläsningar med företagsledare och produktutvecklare och övningsuppgifter.
– Det här är ingen teknologiutbildning. Vi antar bara team som redan har publicerat åtminstone ett program. Vi vill plocka in utvecklare som med rätt handledning har möjlighet att bli något stort. Vi lär dem inte bara att koda och producera program som ser bra ut utan de ska också fungera, vara enkla att använda och vara så intressanta att folk köper dem, säger Pekka Sivonen, Appcampus ledare.
Teamen samarbetar med varandra också, de testar idéer och kontrollerar att arbetsnamn och varumärken fungerar på alla representerade språk, för att undvika misstag med olämpliga namn.
Men vad får Appcampus och finansiärerna ut av det här programmet?
– Vi vill inte ha andelar eller vinster från företagen som vi hjälper. Det enda vi kräver är att under de tre första månaderna som ett program finns till salu finns det exklusivt på Windows Phone Store, säger Sivonen.
Appcampus har som målsättning för verksamhetsåret att få ut 50 företag på marknaden som kan försörja sig på sitt program och dessutom 6 företag som blir en framgångssaga, nya applikationer som laddas ned till alla mobiler och finns på allas läppar.
Redan nu finns det till salu ett trettiotal program som sett dagens ljus på Appcampus kontor. Det är till 60 procent spel, resten är applikationer för allt möjligt, från skola och arbete till hälso- och sjukvård och livsstilar.
– Naturligtvis sår vi ett litet Finlandsfrö i alla våra deltagare: Tänk om du skulle grunda ditt företag i Finland? Otnäs och Esbo är ett fantastiskt ställe att bo och verka på och vi vill gärna ha de här nya företagen hit, säger Pekka Sivonen.
I Rovios kölvatten. I takt med att Angry Birds har erövrat världen har programutvecklare fått upp ögonen för Finland. Under det första året ansökte över 3 000 företag om att få delta i Appcampus läger i Otnäs. Sarel van Nierkerk, Benjamin Gruenbaum och Dave Yeates tvekar inte att kasta sig in i ett fågelkrig med sin handledare Pekka Sivonen.