

Tre rektorer från Borgå: Niklas Läckström, Vårberga skola, Anne Smolander, Kvarnbackens skola och Li-Lo Söderholm, Lyceiparkens skola har blivit tillfrågade och sagt ja till att sitta med i den grupp som intervjuar dem som har sökt till pedagogiska fakulteten.
I allmänhet görs intervjuerna i Vasa, men för att underlätta antagningsprovet för dem som bor i södra Finland, finns det i år en möjlighet att också bli bedömd i Helsingfors.
Vi träffar Niklas Läckström och Li-Lo Söderholm. Båda känner sig motiverade och förhåller sig respektfullt till uppdraget.
– Och samtidigt ödmjuk, gruppen sitter med stora nycklar i sin hand, säger Niklas Läckström.
Till bedömningsgruppen hör utöver rektorerna från Borgå, också rektorer från Kyrkslätt, daghemsföreståndare, representanter för Vasa övningsskola och pedagogiska fakulteten. En intervjugrupp utgörs av tre personer. De har på förhand bekantat sig med förteckningen över dem som söker. Råkar man känna någon av dem man ska intervjua, måste man byta grupp. De vet inte heller till vilken utbildning den sökande hoppas bli antagen. Oberoende av man söker till barnträdgårdslärare, klasslärare, speciallärare, slöjdlärare, utförs intervjuerna på samma sätt.
En kvart
Både Li-Lo Söderholm och Niklas Läckström har som rektorer fått erfarenhet av att intervjua personal som ska anställas. Nu ska bedömningen göras på femton minuter.
– Det som kan bli ett problem är tidsbristen. Kan jag på femton minuter skapa mig av bild av en person som jag kanske ska anställa en dag? undrar Niklas Läckström.
Bedömningsgruppen har gått en utbildning och bland annat fått anvisning om fem olika saker som de sökande ska besvara. Gruppen har också skriftligt material att tillgå i vilket sökandena berättar varför de vill bli lärare. De ska också ge en beskrivning av sig själva.
De tre i varje grupp gör en egen bedömning av den intervjuade, oberoende av de andra i gruppen.
– Vi har också fått vägledning om att vi ska fundera på om personen klarar av utbildningen och om utbildningen är ekonomiskt lönsam, säger Li-Lo Söderholm.
Intuition
Men det avser hon att gruppen ska försöka komma den sökande under skinnet och luska ut om intresset för att bli lärare är genuint och leder till att den nyutexaminerade läraren verkligen ställer sig bakom katedern och inte faller för locktoner från annat håll.
– Jag litar på min intuition. Jag fäster också vikt vid kroppsspråket, det måste säga detsamma som munnen.
Niklas Läckström förlitar sig också han på sin intuition och på den erfarenhet i människokännedom som han har skaffat sig som lärare.
– Den person vi söker bör vara mentalt stark.
I Sverige har man undersökt vilka förväntningarna på en god lärare är.
– De är fyra: läraren ska kunna undervisa, hålla ordning, vara rättvis och ha humor, säger Li-Lo Söderholm.
Fostrare
Men hur motiverad man än är det inte sagt att man vill arbeta som lärare livet ut. Ungdomens idealism falnar och många hoppar av. Niklas Läckström blev lärare 1996.
– Den allra största delen av pojkarna på min årskurs sysslar med annat. Det är ett växande problem att lärarna väljer andra yrken. Jag efterlyser utbildning i samarbetet med föräldrarna och i arbetet med specialelever. I dagens läge är hälften av eleverna specialelever.
Li-Lo Söderholm berättar om en avhandling som visar att nya lärare efter ett år i arbetslivet hade kommit underfund med att de inte har fått lära sig att hantera gruppen elever. Gruppen är inte homogen utan består av individer med egna personligheter. Det är inte heller ovanligt att föräldrarna ifrågasätter lärarens yrkeskunskap.
– Min erfarenhet av ämneslärare i högstadier är att de tycker att de i alltför hög grad får ta sig an rollen som fostrare. Disciplinära problem är vanliga. Många av lärarna blir helt slutkörda.
Positivt
Trots den ökande pressen på lärarna, överväger det positiva.
– Det är ett varierande jobb. Ingen dag är den andra lik. Vi tar oss an morgondagens medborgare. Jag ser det som en etisk och moralisk uppgift. Det gäller att hitta glädjen i jobbet. Man klarar fem motgångar om man får uppleva en medgång, säger Li-Lo Söderholm.
– Man ska inte heller tro att belöningen kommer snabbt. Den kommer retroaktivt, till exempel den dag man stöter på en tidigare elev och får höra vilken enorm betydelse man hade som lärare. Och sedan finns det juni-juli-augusti, men den är lärarna definitivt förtjänta av, säger Niklas Läckström.