
Läget är skarpt inom hela bildningssektorn. Vi måste förbereda oss på att stora förändringar är på gång.
Det säger riksdagsledamoten Mikaela Nylander, SFP, som i går besökte Västnyland som ett av flera nedslag i regionerna för att diskutera just utbildningsfrågor.
Med sig i bagaget hade hon mer än en allmän uppmaning om samarbete på olika nivåer och mellan olika aktörer.
– Inom de närmaste veckorna kommer Undervisnings- och kulturministeriet att tillsätta en person som ska utreda hela den finlandssvenska yrkesutbildningen. Det är en stor grej. Här kommer man att se på Svenskfinland som en helhet.
Mikaela Nylander nämner också preliminära siffror som visar vartåt staten siktar. Dem har hon tagit del av i egenskap av medlem i riksdagens kulturutskott.
En arbetsgrupp inom Undervisnings- och kulturministeriet laborerar för tillfället med kriterier såsom att det i framtiden som huvudregel skulle krävas minst 500 elever som botten för den som ordnar gymnasieutbildning och 2 000 studerande för den som är huvudman inom yrkesutbildningen.
– Det här är preliminära siffror, men de är riktgivande. De visar hur man tänkt sig att utbildningen ska ordnas.
Vidare är tanken att nya tillstånd för att ordna utbildning inom andra stadiet och den fria bildningen ska sökas hösten 2015 för att kunna träda i kraft i början av 2017, då de nuvarande loven utgår.
– Det är allvar nu från statens sida.
Ytterligare påminner Mikaela Nylander om att utbildningen inom andra stadiet ska spara 260 miljoner euro fram till 2017.
– Man kan nog säga att hela havet stormar inom utbildningen.
Stor möjlighet
Mikaela Nylander vill se situationen som en möjlighet. Ett hot blir den om inget görs.
– Det gäller att vakna upp. Det är nu vi ska skapa de strukturer vi vill ha i framtiden. Vi har försuttit så många chanser i Svenskfinland tidigare, säger Nylander och nämner som exempel medborgarinstitut på olika håll som valt att gå över språkgränsen i stället för att bilda enspråkiga enheter över kommungränserna.
– Jag har märkt att man på många håll inom utbildningen hellre väljer tvåspråkiga alternativ än regionala svenska. Tvåspråkiga lösningar kan vara vettiga med tanke på utrymmena, men nu när läget är det att man börjar gå åt innehållet kommer vi att behöva varandra inom den egna språkgruppen. Det är enorma summor som ska inbesparas.
Större enheter
Nylander säger att man på ministerienivån räknar med att antalet huvudmän minskar både inom gymnasieutbildningen och inom utbildningen på andra stadiet. De preliminära riktlinjerna ger vid handen ungefär 100 gymnasier färre i hela landet i framtiden.
– Också här i västra Nyland måste vi fundera på hur många gymnasier vi vill ha.
Mikaela Nylander tror att utvecklingen går mot större enheter – huvudmän – inom alla stadier, och enligt henne är det en lösning som kan vara bra på sikt på många håll.
– Om vi talar om endast yrkesutbildningen så ser jag gärna fler fusioner. Vi behöver större enheter.
Nylander anser att en sammanslagning av Axxell, Prakticum och Inveon i Östnyland skulle vara en vettig lösning i det här skedet.
Men enligt henne kan också andra modeller vara riktigt bra, till exempel regionalt samarbete mellan yrkesutbildningen, den fria bildningen och gymnasierna.
I alla händelser menar hon inte att fusioner behöver innebära att enheter stänger på olika håll.
Tvärtom. Genom att slå ihop huvudmännen kan utbildningen garanteras över ett brett fält. Det kan till exempel gälla gymnasieutbildningen på en liten ort.
– I dagens läge är det svårt att säga vilka lösningar som är de optimala. Det är därför diskussionen måste komma i gång.
Road show
Mikaela Nylander besökte Österbotten i april i utbildningsärenden och är på väg dit på nytt inom kort.
I går träffade hon representanter för både andra och tredje stadiets utbildning i Västnyland. VN träffade henne strax innan hon tog sig till Novia, efter hennes besök i Axxell.
– Jag lyfter på hatten för Axxell och dess ledning. Här har man en fullständig beredskap för utredningar. Med den inställningen går det bra, för då har du både visioner och ett gott ledarskap.
I höst ordnar SFP en stor diskussion i Västnyland om utbildning.
Mikaela Nylander hör till dem som starkt talat för en sammanslagning av de två yrkeshögskolorna Novia och Arcada. Hon har inte ändrat åsikt.
– På sikt tror jag att en fusion blir av. Det skulle vara både ändamålsenligt och vettigt.
Med tanke på yrkeshögskolans framtid i västra Nyland skulle en stark huvudman vara att föredra, säger Nylander.