
Åbo Akademi söker pengar från Undervisningsministeriet för att inleda en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors redan i år. Rektor Jorma Mattinen kommer att föreslå för ÅA:s styrelse att utbildningen omfattar 20 studieplatser i höst och ytterligare 20 nästa år, uppger ÅA. Studerandena söker in till pedagogiska fakulteten i Vasa men studerar i Helsingfors.
– Det är helt klart att det blir en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors i höst. Planeringstiden blir jättekort, men så blir det, sade Mattinen till Aktuellt 17 i går.
Ministeriets extraanslag för nya studieplatser är 6 000 euro per studerande och år. ÅA måste av allt att döma skjuta till egna pengar eller fondpengar för att få det att gå ihop.
Extraanslagen är vikta för befintliga studieprogram, och bara för 2014 och 2015. Ansökningarna måste vara inne den 2 maj. Villkoren utesluter att HU söker pengarna.
– ÅA kan öka intagningen för sin pågående utbildning. Däremot är det inte möjligt att starta helt nya program i år eftersom inträdesförhören för hösten redan är gjorda, säger HU:s prorektor Pertti Panula.
ÅA och HU har precis inlett en dialog om samarbete på sikt efter att HU i vintras öppnade för att ordna en tvåspråkig lärarutbildning i Helsingfors. Panula konstaterar att ministeriets och ÅA:s förslag inte löser det egentliga problemet, att permanent åtgärda bristen på behöriga klasslärare i de svenska skolorna i huvudstadsregionen.
Är det här ÅA:s sätt att rädda ansiktet, Pertti Panula?
– Det är möjligt att det finns folk som vill att det ska se ut så.
Också ÅA:s styrelseordförande Marianne Stenius betonar att samarbetet med HU är relevant för en långsiktig lösning.
Konkurrerar ni med HU, Marianne Stenius?
– Jag vill inte tala om konkurrens för det är frågan om att på mycket kort varsel styra resurser till en utbildning som ska inledas redan på hösten. Regeringens tanke med extraanslagen är att bemöta det behov som finns på vissa områden. Vi vet att det finns en klasslärarbrist i södra Finland.
ÅA:s styrelse ska ta ställning till de långsiktiga planerna i augusti. Enligt HU är det fortfarande oklart om utbildningen i Helsingfors blir svensk- eller tvåspråkig, och hur den administreras.
– Det är bäst om utbildningen är knuten till en akademisk miljö. I Helsingfors betyder det att den ordnas inom HU, och att det är bäst att lärarna i första hand rekryteras hit, inte någon annanstans för att sedan resa hit, säger Panula.
HU har nyligen utsett Gunilla Holm och Fritjof Sahlström, som stod bakom forskarinitiativet, för att diskutera detaljfrågorna med ÅA.
– Vad som händer på sikt vet ingen i det här skedet, säger Panula.