


Har personen du talar med smått överdrivna gester och en flackande blick?
Kanske han eller hon verkar lite väl vänlig och varvar samtalet med humoristiska kommentarer.
Det här är inga goda signaler ifall du till exempel tänkt göra affärer med den här personen. De kan nämligen vara tecken på att din motpart slår en vals för dig.
– Att fingra kring sin mun eller näsa kan också betyda att man inte håller sig till sanningen.
Förtroende
Det här var några av de saker kring gester och kroppsrörelser som Niko Visuri levererade inför en fullsatt föreläsningssal i Novias huvudbyggnad i Ekenäs i går. Raseborgs Juniorhandelskammare och Novias projekt Entro stod för arrangemangen.
Visuri, till vardags direktör inom livförsäkringsbranschen, är känd föreläsare och coach inom kroppsspråk, och hans framställning gav de över 80 åhörarna många tankeställare.
– Man kan ha stor nytta av att känna till det kroppsspråk som omger oss, säger Visuri och räknar upp flera fördelar med att kunna tolka sina samtalspartners gester rätt.
Det kan bidra till en god atmosfär och bädda för en bättre kontakt med dem man talar med. Det sistnämnda kan vara avgörande för att över huvud taget få fram sitt budskap, säger Visuri.
– Om vi inte lyckas skapa ett förtroende får vi aldrig en chans att berätta hur bra vår firma är eller visa våra goda sidor i en arbetsintervju, nämner han som exempel.
Avslöjande
Visuri berättar att kroppsspråket ofta står för långt över hälften av det budskap vi sänder som helhet. Är vi stressade kanske vi helt tappar greppet om de signaler vi omger oss med. Därmed kan de vara mycket avslöjande, säger Visuri.
Att gunga fram och tillbaka när man står inför en publik eller att alltför ivrigt röra sig av och an under ett föredrag kan vara exempel på att man är nervös.
Riktningen på en persons fotblad avslöjar åt vilket håll han eller hon egentligen vill fästa sin uppmärksamhet. Genom att se på människors fötter får man därmed en uppfattning om vem de vill umgås med till exempel i en mingelsituation.
– Fötterna ljuger aldrig.
Att vända både blicken och kroppen mot sin samtalspartner och faktiskt lyssna på vad personen säger är gott beteende. Goda signaler är också öppna händer och rätt distans till motparten – stå inte för långt ifrån men gå inte heller för nära om du inte känner personen bra.
Helheten avgör
I alla händelser ska man vara försiktig att döma andra personer utifrån enstaka gester. Att dra sig i öronsnibben är ofta ett tecken på ointresse, men rörelsen kan ju faktiskt också bero på att något just då irriterar i personens öra.
– Se på helheten, lyder Visuris tumregel.
En annan sak man ska vara försiktig med är handtecken utomlands.
– Undvik dem, säger Visuri och förklarar att tecknen kan ha vitt skilda betydelser i olika länder och världsdelar.
Att göra tummen upp är en trevlig signal hos oss men en mycket förnedrande gest i Mellanöstern, nämner han som exempel.