
Pågående läsår 2013-2014 har för Hangös grundutbildning inneburit en minskning på 86 timmar av timresurserna. En svag ekonomi och ett minskande elevantal har lyfts fram som orsaker.
I år kommer elevantalet däremot att öka med 10 elever. Trots det tar bildningsnämnden i dag ställning till en ytterligare minskning av timresurserna. Målet är en minskning på 23 timmar till 1631 totalt. Bildningschef Karl-Erik Gustafsson intygar ändå att nästa läsårs nedskärning inte innebär några bekymmer.
– Det är ingen dramatik. Det handlar om en svensk klasslärartjänst som vi vetat om i flera år.
Gustafsson intygar också att nedskärningarna inte drabbar kvaliteten på undervisningen.
– Vi har ändå inte några överstora klasser i Hangö.
Elevantalet beräknas vara ganska oförändrat de närmaste åren. De svenskspråkiga eleverna minskar något i antal medan de finskspråkiga ökar.
Tufft i fjol
Inom de närmaste åren väntar sig Gustafsson inga ytterligare nedskärningar. Det mesta inom det nuvarande åtgärdsprogrammet är redan utfört.
Det nuvarande läsåret har ändå varit tufft. I bildningsnämndens bokslut betecknas nedskärningen på 86 timmar som en "mycket hög siffra" på ett år. Konsekvenserna av minskningen har ändå minimerats med pensionsarrangemang och genom att tjänster inte ledigförklarats.
Förutom nedskärningen i grundutbildningen tar bildningsnämnden i dag också ställning till om timresurserna för gymnasierna inför läsåret 2014-2015 ska ökas med en timme till 342 timmar. Detta behövs eftersom gymnasieeleverna beräknas öka från 135 till 142 stycken.