

Utpumpade men lättade Esboabiturienter strömmade ut ur skrivningssalen i Mattlidens gymnasium i eftermiddags. För Rebecka Behm och Henrik Nortamo vär vårvinterns första eldprov avklarat: textkompetensprovet i modersmål.
– I dag var det nervöst. Modersmålet är någonting många sätter stort värde på. Det står viktiga poäng på spel med tanke på vårens ansökningar, säger Nortamo.
- 7 februari: Modersmål, provet i textkompetens
- 10 februari: Hörförståelseprov i främmande språk, lång lärokurs
- 11 februari: Hörförståelseprov i det andra inhemska språket
- 12 februari: Hörförståelseprov i främmande språk, kort lärokurs
- 10 mars: Modersmål, essäprovet
- 12 mars: Religion, livsåskådning, samhällslära, kemi, geografi, hälsokunskap
- 14 mars: Främmande språk, lång lärokurs
- 17 mars: Andra inhemska språket
- 19 mars: Matematik, lång och kort lärokurs
- 21 mars: Psykologi, filosofi, historia, fysik, biologi
- 24 mars: Främmande språk, kort lärokurs
Abiturienternas valspråk Abivederci Mattliden står skrivet på Nortamos svarta munkjacka. Hans sikte är inställt på Aalto-universitetets inträdesprov senare i vår.
– Därför är matematiken viktigast för mig, säger Nortamo, som skriver fyra ämnen den här våren.
Könsroller var den röda tråden i de fem textanalysfrågorna, av vilka abiturienterna skulle välja tre. Till provuppgifterna hörde bland annat att analysera kommunikationen mellan könen i Juba Tuomolas serie om Viivi och grisen Wagner.
– Det var inte de perfekta uppgifterna, men det gick någorlunda bra ändå. Det här var det prov jag var mest orolig för. Känns nästan tomt nu efteråt, säger Rebecka Behm.
Hbl-artikel satte myror i huvudet
Den fråga som verkar ha vållat abiturienterna mest huvudbry byggde på Hbl:s Nordenkorrespondent Matts Lindqvists artikel om pronomenet hen från hösten 2012. Abiturienternas uppdrag var att analysera vilken funktion de olika personerna som uttalar sig om ordet hen har i Lindqvists text.
– Flummiga frågor. Det känns nästan som om jag inte själv förstod vad jag skrev på ett par ställen, säger Andrea Backman.
– Hen ger huvudvärk! Ska det till exempel vara citationstecken runt ordet eller inte? säger Rebecca Lönnberg.
Tillsammans med klasskamraterna Jan Toivonen, Jenny Thors, Petter Westberg och Christoffer Slotte laddade Lönnberg upp inför fredagskvällens middag med Mattlidens lärare på restaurang Börs - en av abiturientvårens odiskutabla höjdpunkter.
– Adrenalinet bara pumpar. Hoppas jag ändå kan bete mig på kvällen så att jag inte sänker mina betyg på Börs, säger Lönnberg.
– Det ska bli roligt att se sina lärare på ett annat sätt, säger Backman.
Över 30 000 elever hade anmält sig till gårdagens modersmålsprov. Drygt 2 100 skrev provet på svenska. Förutom provet i textkompetens bestäms abiturienternas modersmålsbetyg utifrån essäprovet den 10 mars.
Hack i häl på gårdagens textkompetensprov följer hörförståelseproven i finska och främmande språk nästa vecka. Efter det har abiturienterna läslov i nästan en månads tid innan resten av de skriftliga proven ska avläggas. Läslovet inleds med bänkskuddardagen och abikryssningen i slutet av nästa vecka.