Quantcast
Channel: Hbl.fi - Utbildning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 450

Industrin suktar efter metallexperter

$
0
0
BORGÅ. Tungt och smutsigt utomhusjobb eller framtidens drömyrke? Plötsligt finns det ett stort sug i trakten efter verktygsmekaniker.


Industrierna på Sköldvikområdet vill samarbeta med Inveon för att kunna försäkra sig om att få yrkeskunnig arbetskraft. Samtidigt har Inveon bestämt att skolan inte tar in nya studerande till linjerna för verkstadsmekaniker och elmontörer i höst.
Det är just verkstadsmekaniker och elmontörer som Sköldvik-industrierna behöver.
Intresset för Inveons verkstadsmekanikerlinje har de senaste åren varit rätt så klent. Linjen har möjlighet att ta in maximalt arton studerande, men optimal är undervisningen om man har fjorton studerande per årskurs.
Ännu våren 2013 utexaminerades arton verkstadsmekaniker från Inveon. I dag finns det bara åtta studerande på tredje årskursen, som får sin examen våren 2014. På andra årskursen finns tio och på första årskursen nio studerande.
– Intresset och behovet av utbildning inom maskin och metall har alltid gått i vågor, säger Peter Tallberg, som är resultatenhetschef för Inveon Teknik. De har alltid följt konjunkturerna, och vi har ju en lågkonjunktur just nu.
– Situationen är helt ny när Sköldvikindustrierna plötsligt meddelar att de behöver mycket nytt folk. Det har vi inte varit medvetna om.
Ny verkstad
Stefan Karlsson vid Bilfinger Industrial Services blev i sin tur förvånad när han hörde om Inveons beslut om att inte ta in nya studerande till metall- och ellinjerna hösten 2014.
– Vi ska bygga en ny verkstad här i Kullo som kommer att stå klar vid midsommar och vi räknar med att nyanställa ett hundratal mekaniker och elmontörer under den närmaste framtiden.
– 2015 blir det ett stort driftstopp på Sköldvikområdet och vi kommer att trappa upp vår personalstyrka mot stoppet. Vi blev chockade när vi hörde om Inveons planer.
Tillsammans med Neste, Borealis och Bilfingers konkurrent, Caverion Industria, vill man nu skapa ett helt nytt samarbete med Inveon.
– Vi börjar med Inveon och om resultatet blir bra kan vi kanske ta med också Amisto senare, säger Karlsson.
– Det som Bilfinger kan erbjuda Inveon i ett första skede är praktikplatser och en del sommararbetsplatser.
Svetsa och svarva
För Felix Forsman, som går sitt andra år på verkstadsmekanikerlinjen i Inveon, var metallutbildningen inte drömyrket nummer ett när han slutade grundskolan.
– Egentligen var det Ålands sjömansskola och maskinistutbildningen som lockade mest. Men när jag inte kom in där satsade jag på metallinjen här i Inveon i stället. Jag tänkte att det kan vara en bra grund att stå på när jag söker mig vidare.
– Nu tycker jag att det här är en intressant bransch. Jag tycker om att svetsa och svarva, det är bland det bästa. Jag hoppas jag hittar en arbetsplats inom branschen innan jag ska in i armén. Sedan får vi se hur det blir när jag kommer ut därifrån.
Benjamin Eklund går tredje och sista året vid Inveon och funderar också han på att studera vidare.
– I Vasa har jag tänkt, för att bli ingenjör.
– Det är svårt att säga varför den här branschen inte lockar studerande. Det kan hända att man tror att det är mycket tungt, och det är det ibland när man måste flytta på stora metallstycken. Men jag tror på branschen, den är en framtidsbransch.
Specialområden
Stefan Karlsson kan inte lova guld och gröna skogar för den som vill satsa på metallbranschen.
– Nej, visst är det tungt och smutsigt och utomhusarbete för det mesta. Vi sysslar mest med specialområden som tryckfasta rör, syrefast metall och ädelmetall som ofta kräver tilläggsutbildning, som vi kan erbjuda, till exempel tillsammans med Edupoli.
– För den som kommer direkt från skolbänken kan vi erbjuda en snittlön på mellan 12 och 15 euro i timmen, plus ackord och tillägg. Vi vill gärna anställa lokal personal och tvåspråkighet står också högt i kurs.
Om Sköldvikindustrierna inte lyckas med att locka lokal personal är följande steg att rikta blickarna utanför gränserna.
Peter Tallberg vid Inveon tycker att det är viktigt att man nu höjer profilen för metallbranschen.
– Därför är det bra att industrin nu också går ut och säger att vi behövs. Jag hoppas att vi har många förhoppningsfulla i kö när vi tar in nya studerande hösten 2015.
Processarbetare
Kari Kolsi är direktör för Neste Oils anläggningar i Sköldvik.
– Det har blivit allt mer krävande att hitta ny yrkeskunnig personal. Speciellt tänker jag på våra lokala samarbetspartners, underleverantörerna, som sköter våra reparationer och underhållsarbeten.
– Vi satsar kring 100 miljoner euro varje år på att hålla vår utrustning och våra byggnader i skick, därtill kommer ännu alla våra nyinvesteringar.
En stor del av pengarna används under de stora driftstoppen och då tas arbetskraft och experter ofta in från andra länder.
– Men vid regelbundna mindre reparationer lönar det sig inte att skaffa utländsk arbetskraft, säger Kolsi. Då är det bra om det finns lokal, utbildad personal att ta till.
Ett av de största problemen vid Neste i Sköldvik är bristen på yrkeskunniga processarbetare. Amisto utbildar processarbetare i Borgå, men inte tillräckligt.
– Det är ju inte bara Neste utan också flera andra industrier här på området som behöver arbetskraft som är utbildade för processindustrin, säger Kolsi. Därför får vi ofta söka ny personal med ljus och lykta i hela södra Finland.
Någon processutbildning har Inveon inte men enligt rektor Solveig Mickels finns det möjligheter att ta in lokala examensdelar som är till nytta för dem som vill arbeta inom processindustrin. 

Kursutbudet hård nöt

– Vi hade en miss när vi inte diskuterade behovet av arbetskraft med arbetsgivarna innan vi tog beslutet om vilka linjer som inte tar in nybörjare hösten 2014.
Det säger Inveons rektor Solveig Mickels.
Samtidigt konstaterar hon att de officiella siffrorna inte har visat på någon brist på metallarbetare.
– Vi har naturligtvis tagit del av arbetskraftsmyndigheterna material och där får man veta att det närmast finns alltför många metallutbildade i trakten.
Årskullarna av svenska elever som går ut grundskolan minskar stadigt och därför har Inveon varit tvungen att minska på nybörjarplatserna.
Hösten 2014 tar man inte in nya studerande till metall-, el- och grafisk utbildning.
– Jag kan inte säga att vi hade gjort annorlunda om vi när besluten togs hade haft den information vi har i dag, säger Mickels. Det här är komplicerade, och ledsamma, processer och svåra att spekulera om.
– Metall har inte varit attraktiv för de studerande under flera år nu. Till ellinjen får vi alltid sökande. Nu kommer vi att ta in nya sökande till ICT-montörutbildning i höst. De här studerandena kan efter avlagd examen ta ett tilläggsår vid skolan och på det året ta en examen till, som elmontörer.
Hösten 2015 tar Inveon in nybörjare både till verkstadsmekaniker- och el-linjerna igen.
Däremot verkar det ganska klart att det blir nybörjarstopp på några andra linjer hösten 2015. Det finns inte ännu några beslut om vilka linjer det gäller. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 450

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!