
– Är det här bra?
Studerandena står i kö framför Malin Kajander med små skålar av porslin med hårfärg, hårfärg som de har blandat själva av ekologiskt färgpigment och kokande vatten.
Redaktören får flashbacks till sin mycket avlägsna ungdom när det var hennafärgning som gällde. Doften är så gott som identisk, men nu är färgurvalet mångsidigt.
Kajander leder en kurs i hållbar utveckling för tredje årets frisörstuderande.
– Tyvärr var det många i gruppen som inte kände till vad hållbar utveckling står för och det här med etiska och ekologiska alternativ var inte heller bekanta uttryck.
Men det är just för att lära ungdomarna mer om hållbar utveckling och hur de tankarna kan kombineras med frisörverksamhet som Kajander är här.
– Det här med växtfärgning, det är bara en kick. Jag vill visa på att det finns alternativ till kemikalier.
– Många inom branschen förstår inte att det här är det som dagens kunder, dagens marknad, kräver. Jag vill väcka de här ungdomarnas intresse, att de tar reda på mera själva.
Färglära
Kajander åker runt bland utbildningsanstalterna som en del av ett EU-projekt som strävar efter att ta in moduler som handlar om hållbar utveckling i frisörundervisningen, ett samarbetsprojekt med alla nordiska länder.
– Vår målgrupp är eleverna. Från Inveon går jag vidare till Åland. Huvudskalleplatsen är ändå Prakticum som är den enda skolan som följer gröna salongen-konceptet. Där kan man specialisera sig till ekofrissa.
– Det är paradoxalt att man först måste utbilda sig till frissa enligt den traditionella, kemiska metoden för att först efter det få specialisera sig som ekofrissa. Det är synd för det finns många som inte klarar av de tunga kemikalierna men som ändå vill syssla med hår på ett ekologiskt sätt.
Att färga hår ekologiskt kräver mer än den traditionella metoden.
– Här måste man på ett nytt sätt ta hänsyn till kundens nuvarande hårfärg, säger Kajander. Med kemiska hårfärger kan man åstadkomma nästan vilken färg som helst.
– Det här är färglära på djupet. Pigmenten i de ekologiska färgerna är inte lika starka som de kemiska blandningarna. Det leder till att resultatet alltid blir mer levande, att den gamla färgen skiner igenom på ett helt annat sätt.
Rekommendationer
Kajander tar sig en titt på hårmodellernas färger.
– Ja här har vi ett typiskt grönt hår. Men inför kunderna talar man ju inte om grönt, det låter så illa, säg askfärgat i stället.
– Det är lika med gult hår, kalla det guld i stället, det känns bättre.
Kajander dirigerar färgblandarna.
– Här testar vi med fyra delar hennaröd och en del flamröd, vi ser hur det blir.
Kajander betonar att alla måste vara medvetna om de nya rekommendationerna när det gäller hårfärgning.
– Sedan 2012 rekommenderas inte så kallade oxidationsfärger för barn under 16 år och ingen kemisk hårfärg alls för gravida. Det har bevisats att det finns ämnen som både är hormonstörande och allergiframkallande i de kemiska färgerna.
– Det här betyder att om det händer kunden något, på grund av färgningen, så är det den professionella, alltså frissan, som är ansvarig. Det betyder i praktiken att även om frisören gör som kunden önskar kan frisören ändå dömas som skyldig om något händer.
Hårbottnen svider
Elsa Latvala och Lotta Martikainen är båda tredje årets studerande på frisörlinjen. De jobbar med samma kund och stryker ut den rödskiftande hårfärgblandningen med pensel ordentligt kring hårrötterna.
– Vi har inte tänkt så mycket på ekologi och hållbar utveckling förut. Vi har ju sett att det finns ekofrissor i stan, litet har det väl varit i tankarna att man kunde specialisera sig, sedan senare.
Flickorna har inte själva reagerat på de kemikalier de sysslar med så gott som varje dag.
– Man när vi har varit ute på våra praktikperioder har vi nog varit med om att kunder har klagat över att permanentvätskorna svider i hårbottnen.
– Man borde fundera mer på de här frågorna, också på all spray man andas in och på att händerna ofta far illa.
Allergier
Keth Söderström-Laukkanen är frisörlinjens lärare.
– Vi försöker tänka på hållbar utveckling till exempel genom att sortera och tänka på förpackningarna. Men jag är inte själv ekofrissa och kan därför inte undervisa eleverna i ekologisk hårvård.
– I större frisörsalonger finns det ofta ett alternativ med hälsosammare färger så det är bra att eleverna får en insikt i den här sidan också. Vi är den första skolan som får den här specialundervisningen och det känns jättebra.
Allergier är ett problem bland frisörer.
– Vi har lämplighetstest innan vi tar in nya studerande och om det visar sig att någon har allergier brukar vi be dem fundera en gång till.
– Vi har i medeltal ett fall per årskull då en elev får allergiska reaktioner efter att ha jobbat en tid med kemikalierna här, ofta händer det först under det tredje året och eleven kan slutföra sina studier.
Söderström-Laukkanen har också själv känt av kemikaliernas förödande inverkan, under den tid hon själv jobbade som frissa.
– Jag hade kronisk snuva. Nu har det lättat.
– Och naglarna blir ju som papper när man har händerna i vatten hela tiden och med alla kemikalier. När vi färgar hår använder vi handskar men oftast jobbar man ändå med händerna bara.